HTML5 – NOVINKY

Vitajte. Dočkali sme sa pokračovania článku o HTML. V tomto článku sa budem venovať konkrétne téme HTML5. Už v predchádzajúcom článku sme sa venovali základom html. Preto tento článok nebude o histórii a podobne. Článok sa bude venovať konkrétne html jeho vylepšeniam. 😊

Čo je nové v HTML5?

  1. Nová sémantika (tagy header, hgroup, footer, nav, article, section, aside, time atd..) vďaka ktorej je kód prehľadnejší a Google robot vie presnejšie určiť, čo sa kde na webstránke nachádza
  1. Nový tag canvas, vďaka ktorému môžete pomocou javascriptu kresliť a vytvárať napríklad prehliadačove rozhrania a hry, ktoré kedysi umožňoval vytvoriť len FLASH (resp. Silverlight)
  2. Nové tagy video a audio pre digitálny obsah, vďaka ktorým sa na stránke lepšie pracuje s videom a hudbou

Podpora prehliadača HTML5

Je podporovaný vo všetkých moderných prehliadačoch a všetky prehliadače, staré a nové, automaticky spracúvajú nerozpoznané prvky ako inline elementy. Preto môžme “naučiť” staršie prehliadače pracovať s novšími prvkami. Problém je s programom Internet Explorer 8, ktorý neumožňuje styling neznámych prvkov!  Človek menom Sjoerd Visscher vytvoril HTML5Shiv – je to  riešenie JavaScriptu umožňujúce štýlovanie vo formáte HTML5 vo verziách programu Internet Explorer pred verziou 9.

 

Nové prvky v jazyku HTML5

Na obrázku je uvedený zoznam nových prvokov a ich opis. 

 

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Sémantické prvky

Sémantický prvok jasne popisuje význam pre prehliadač, ako aj pre vývojára. Príklady ne-sémantických prvkov: – <div>a <span>nehovorí o jeho obsahu. Príklady významových prvkov: <form>, <table>a <article>- jasne definuje jeho obsah.

Nové sémantické prvky v jazyku HTML5

Mnoho webových stránok obsahuje kód HTML ako: <div id = “nav”> <div id = “footer”> 
označuje navigation, header, and footer.

HTML5 ponúka nové sémantické prvky na definovanie rôznych častí webovej stránky:

Screenshot 2018-11-05 15.52.27

Screenshot 2018-11-05 15.53.48
Sémantické prvky v jazyku HTML5

Screenshot 2018-11-05 15.55.16
Migrácia HTML4 a HTML5
Screenshot 2018-11-05 15.58.13
Typická stránka v HTML5

 

differences-between-html-and-html5
ROZDIEL HTML4 VS HTML5

stiahnuť

Dúfam, že pri čítaní článku ste sa nenudili.  Prajem Vám pekný deň a dávam do úvahy linky na vzdelávacie portály.

3 Replies to “HTML5 – NOVINKY”

  1. Velmi pekný článok, velmi sa mi to páči, práve toto som myslel posledným komentárom že som očakával! Super že si použila HTML5Shiv, pretože i keď dnešní vývojári pomaly vyhadzujú <=IE9, je dobré spomenúť že spätná kompatibilita je vďaka tomuto možná.

    Páči sa mi

  2. Super článok. HTML5 je tu s nami už dlho, istotne je na čase na HTML4 zabudnúť. Ocenil by som lepšie vysvetlenie, čo vlastne “Sémantické prvky” znamená, ale aj tak dobrá práca!

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Design a site like this with WordPress.com
Začíname