Webový dizajn

Webový dizajn alebo webový design alebo webdesign je súhrnom výsledných spracovaní návrhov a požiadaviek pre koncept, funkčné riešenie a vzhľad webovej lokality, ktorý má byť funkčne spôsobilý pre zobrazenie a interpretáciu webovými prehliadačmi, alebo inými grafickými užívateľskými rozhraniami (skr.: GUI – graphical user interface).

Prvé čo si návštevník stránky všimne je prirodzene vzhľad stránky: rozvrhnutie jednotlivých častí, farebnosť, obrázky, animácie, atď. – jedným slovom Web Dizajn. Práve toto vytvára prvý – najdôležitejší dojem.

Pri tvorbe webového dizajnu využívame:

  • Značkovacie jazyky [Markup languages] (napríklad HTMLXHTML a XML)
  • Webové štýly [Style sheet languages] (napríklad CSS a XSL)
  • Skriptovanie na strane klienta [Client-side scripting] (napríklad JavaScript)
  • Skriptovanie na strane servera [Server-side scripting] (napríklad PHP a ASP)
  • Databázy [Database technologies] (napríklad MySQL a PostgreSQL)
  • Multimédia [Multimedia technologies] (napríklad Flash)

Samozrejme, existuje množstvo iných kódovaní, jazykov a možností ako zapísať stránku, no tieto sú asi najpoužívanejšie a najrozšírenejšie.

Webové stránky môžu byť statické, alebo môžu byť naprogramované ako dynamické stránky, ktoré sa automaticky prispôsobujú vzhľadom alebo obsahom, v závislosti na množstve faktorov. (zdroj : wikipedia)

Webový dizajn pre laikov

Webový dizajn = vzhľad a funkčnosť webovej stránky.

Hoci na prvý pohľad sa každá webová stránka tvári jednoducho a jasne, láka nás svojimi pútavými, farebnými obrázkami, fotografiami zo života a inými motívmi rôzneho druhu, nie je to jednoduchá záležitosť.

Tvorba webu v sebe nesie kopu zručnosti, kreativity a logiky web tvorcu, ktorý musí využívať všetky prostriedky tvorby webu, aby vytvoril stránku, príp. aplikáciu, ktorá bude svojou kvalitou nielen zameraná na cieľového užívateľa ale popritom bude spĺňať všetky požiadavky poskytovateľa služby.

Ukážky webových stránok :

webová stránka Katolíckej univerzity v Ružomberku
webová stránka základnej školy v Rimavskej Bani
webová stránka predajcu automobilov

P.S. 13.2.
Tento príspevok som stvorila s hlavným cieľom – zistiť vlastnú schopnosť fungovania na fóre v oblasti tvorby príspevkov, komentovania a využívania prostredia.








4 Replies to “Webový dizajn”

  1. Oceňujem, že sa autorka snažila byť prvá, no nestačí iba niečo okopírovať z webu a pridať k tomu nejaké obrázky. Stačí si kúsok textu príspevku hodiť do googlu a ten hneď vyhodí odkiaľ to je. Toto nie je cieľ tohto fóra!
    Každý príspevok musí byť originálny a nie recyklácia webu. Musí ísť v značnej miere o postrehy a úvahy autora. Samozrejme, wikipédiu, či iné stránky je možné použiť ako východisko (s podmienkou, že uvediem odkiaľ je príslušná časť prevzatá), na ktorom následne príspevok budujem. Je treba myslieť na to, že môj príspevok má dať niečo čitateľovi – prečo by ho mal čítať, ak to isté je od slova doslova aj niekde inde?
    Použité zdroje v tomto príspevku sú navyše zastaralé (Flash, ASP, XHTML …).
    Budem rád ak ďalšie príspevky budú vlastné!

    Liked by 2 people

    1. Veľmi pekne ďakujem za reakciu. Je tam trošku aj vlastný názor autora, a preto ani nie je úplne celá wiki kopírovaná(veď to každý dokáže nájsť sám), pretože cieľom môjho príspevku bolo hlavne vyskúšať ako sa dané príspevky tvoria, ako sa vkladajú obrázky… Pri vkladaní kopírovaného textu som zaregistrovala aj uverejňovanie pôvodu textu, preto som neuviedla, že je to kopírované.
      Na fóre som nová a preto som to skúsila touto- rýchlou – formou, ak je príspevok nevhodný, pokúsim sa ho odstrániť. Aspoň vyskúšam aj túto variantu…

      Páči sa mi

  2. Síce si okopírovala text z iných stránok a vložila nejaké ukážky web. stránok. Ale aspoň ťa tento príspevok naučil pracovať na fóre. Určite ďalšie príspevky budú zaujímavé.

    Liked by 1 person

    1. Ďakujem veľmi pekne, áno, jedine o to mi išlo, je mi jasné, že čo je na webe voľné je proste voľné, a momentálne už asi 3.týždeň premýšľam ako spraviť návrh môjho záverečného projektu a nijaký program mi nejde stiahnuť free 😀 už mám chuť to robiť v skicári 😀 ďakujem Ti za koment 🙂

      Páči sa mi

Pridaj komentár

Design a site like this with WordPress.com
Začíname