JSON

Na hodinách sme sa bavili pravé o JSONe a napadlo mi,  že sme sa nebavili bližšie čo to vlastne je. V tomto článku sa vám budem snažiť priblížiť aspoň základné informácie.

Čo je JSON

JSON alebo JavaScript Object Notation je forma na ľahké výmeny údajov.  Tento formát je aj pre ľudí ľahko čitateľný a taktiež ho môžu aj ľahko písať. JSON je textový formát, ktorý je úplne nezávislý od ostatných programovacích jazykoch. JSON je zároveň neodmysliteľnou súčasťou komunikácie a spôsob posielania a zdieľania údajov v rodine programovacích jazykov, ako napríklad C, vrátane jazykov C, C ++, C #, Java, JavaScript, Perl, Python a mnohých ďalších.

Základné dátové typy JSONa sú:

Číslo: cele, desatinné číslo, ktoré môže obsahovať zlomkovú časť a môže používať exponenciálny zápis E ale nemôže obsahovať nečísla, napríklad NaN

Reťazec : casti s nulovými alebo viac znakmi Unicode . Reťazce sú oddelené dvojitými úvodzovkami a podporujú spätného lomítka .

Pole : zoradený zoznam hodnot, z ktorých každá môže byť ľubovoľného typu. Polia používajú štvorcovú zátvorku s prvkami oddelenými čiarkou.

Objekt : kolekcia párov mien-hodnota, kde názvy (nazývané aj kľúče) sú reťazce. Objekty majú predstavovať asociatívnych polí , [7] , kde každý kľúč je jedinečný v objekte. Objekty sú ohraničené zloženými zátvorkami a na oddelenie každej dvojice sa používajú čiarky, zatiaľ čo v každej dvojici znak dvojbodka „:“ oddeľuje kľúč alebo meno od jeho hodnoty.

null: prázdna hodnota pomocou slova null.

Krátka ukážka JSONa a vysvetlenie ako kód vyzerá a čo znamenajú jednotlivé časti v kóde.

Pridaj komentár

Design a site like this with WordPress.com
Začíname